Pannendaken

Herkent u deze problemen?

Lekkage

Hoge energie kosten

Gescheurd loodwerk

Vogels onder uw dakpannen

Oude dakpannen

Pannendaken vervangen

Poreuze dakpannen

Stormschade

Mos groei

Lekkage

Een lekkage onder een pannendak kan voor een bijzonder vervelende vochtschade aan uw dakconstructie zorgen. Denk bijvoorbeeld aan schade in de vorm van houtrot in deze constructie. Door de lekkage in een vroeg stadium te laten verhelpen, kan een dergelijke schade vaak voorkomen worden. Onze specialisten sporen de bron van zo’n lekkage voor u op en zorgen direct voor een passende oplossing.

Bij een pannendak kan een lekkage veroorzaakt worden door ontbrekende dakpannen. Ook kan er een tak tegen uw dak zijn geslagen tijdens een herfststorm. Als gevolg hiervan is er mogelijk schade ontstaan aan de constructie onder de dakpannen. Herstelwerkzaamheden maken dat de schade hersteld wordt en nieuwe lekkages kunnen worden voorkomen. Om een lekkage al in een vroeg stadium te kunnen herkennen, is het verstandig uw dak altijd te controleren na een storm. Zijn er vochtplekken te zien onder uw pannendak? Schakel onze hulp in dat geval in.

Hoge energiekosten

Warmte is geneigd om op te stijgen. Een groot deel van de warmte binnen uw woning, zal uw huis dan ook via het dak verlaten. Onder uw pannendak kan een extra isolatielaag aangebracht worden, om de uitstroom van warme lucht tegen te gaan. Op deze manier blijft een groter deel van de warmte in huis, waarmee hoge energiekosten kunnen worden voorkomen. De manier waarop uw pannendak geïsoleerd kan worden, is afhankelijk van uw huidige isolatie

Een hogere isolatiewaarde, door het aanbrengen van extra isolatiemateriaal onder uw pannendak, draagt niet alleen bij aan lagere energiekosten. Ook wordt het energielabel van uw woning groener, waardoor deze op termijn makkelijker te verkopen is. Voor potentiële kopers is een duurzame woning immers aantrekkelijker, dan woningen met een hoog energieverbruik.

Naast de mogelijkheid om isolatiemateriaal onder uw pannendak aan te brengen, kunnen pannendaken ook van zonnepanelen worden voorzien. Zo wekt u zelf een deel van uw energie op.

Gescheurd loodwerk

Bij gescheurd loodwerk rond uw pannendak kunt u denken aan scheuren in een zinken dakbedekking aan de rand van uw dak. Ook rond de kozijnen van bijvoorbeeld een dakkapel of een enkel dakraam wordt vaak loodwerk aangebracht. Het loodwerk voorkomt dat er vocht bij uw woning naar binnen kan trekken. Evenals dat het hout van het kozijn enigszins beschermd wordt. Het is belangrijk om gescheurd loodwerk rond uw pannendak in een vroeg stadium te vervangen of te herstellen. Op deze manier worden nare lekkages rond uw dakbedekking van dakpannen voorkomen.

Via de scheuren in het loodwerk kan er hemelwater onder uw pannendak sijpelen. Het vocht trekt hierbij in de houten constructie van uw dak. Iets wat voorkomen moet worden, om bijvoorbeeld houtrot tegen te gaan. Houtrot is vaak lastig te herstellen en kan de stabiliteit van uw dakconstructie in gevaar brengen.

Vogels onder uw dakpannen

Wanneer u te maken heeft met vogels onder uw dakpannen, is het verstandig deze te laten verjagen. Houd er rekening mee, dat dit niet het hele jaar mag! De vogels mogen tijdens hun broedperiode niet gestoord worden. Dit geldt niet alleen voor de vogels onder uw dakpannen, maar bijvoorbeeld ook voor vogels in uw schoorsteen of rookkanaal. De vogels kunnen onder pannendaken voor schade zorgen aan uw isolatiemateriaal. Daarbij is het geen fris idee, dat er zich vogelpoep ophoopt onder uw pannendak.

Ook niet onbelangrijk is de geluidsoverlast die u van vogels onder een pannendak kunt ervaren. In het bijzonder, wanneer u onder een schuin pannendak met vogels slaapt. De vogels maken voorafgaand aan het broedseizoen veel geluid. Ook wanneer de kleintjes eenmaal geboren zijn, zult u deze goed horen. Wij zorgen voor oplossingen om nieuwe nesten onder uw pannendaken te voorkomen.

Oude dakpannen

Oude dakpannen kunnen ernstig versleten zijn geraakt. In die zin, dat er mogelijk delen van de dakpan afgebroken zijn. Ook kan er een vuile, vaak groene aanslag op de dakpannen zijn ontstaan. Niet alleen geeft dit uw woning een onverzorgde uitstraling, ook kunnen de algen de dakpannen aantasten. Reden genoeg om oude dakpannen eens in de zoveel jaar te laten vervangen of schoon te laten maken. Het schoonmaken van pannendaken is lastig, wanneer de dakpannen nog op uw dak liggen. Vaak wordt daarom aangeraden om de dakpannen per laag te verwijderen en vervolgens te reinigen.

Onze dakdekkers bieden u graag hulp bij het verwijderen of schoonmaken van oude dakpannen. Het is belangrijk dat deze op een verantwoorde manier van het dak gehaald worden. Daarbij zullen de oude dakpannen ook weer moeten worden teruggelegd na het reinigen hiervan. Werken op grote hoogte wordt niet door iedereen als even prettig ervaren.

Poreuze dakpannen

Wanneer u poreuze dakpannen op uw pannendak heeft liggen, kan dit verschillende gevolgen hebben. Poreuze dakpannen trekken vaak veel vocht en bijvoorbeeld algen aan. De poreuze eigenschap van deze dakpannen, maakt dat het vocht makkelijk in een pannendak kan trekken. De mogelijkheid bestaat dat het vocht vanuit de dakpannen doorslaat in de houten constructie van uw pannendak. Dit wilt u voorkomen, om onder meer houtrot in deze constructie tegen te gaan. Houtrot kan de stabiliteit van een dakconstructie ernstig verzwakken.

Poreuze dakpannen kunnen worden vervangen voor behandelde dakpannen. Behandelde dakpannen zijn van een speciale coating voorzien, waarmee voorkomen wordt dat er vocht in de dakpannen trekt. Jaarlijks stroomt er ontzettend veel vocht over de dakpannen, waardoor de kans op vochtproblemen groot is bij poreuze dakpannen. Daarbij zal er al snel een groene aanslag op de poreuze dakpannen ontstaan. Iets wat uw dak een onverzorgde uitstraling geeft.

Stormschade

Stormschade aan pannendaken komt in verschillende vormen voor. Er kan bijvoorbeeld een grote tak tegen uw dakbedekking slaan. In dit geval is de kans groot, dat de dakpannen beschadigd raken. Ook ontstaat er hierbij mogelijk schade aan de constructie onder uw pannendak. Het is in zo’n situatie erg belangrijk om de schade spoedig te laten herstellen door onze specialisten. Op deze manier voorkomt u dat er vocht bij uw dak naar binnen kan sijpelen. Iets wat grote gevolgen kan hebben! Vocht trekt mogelijk in de houten constructie van uw dak, met houtrot tot gevolg. Houtrot kan de stabiliteit van een dakconstructie in gevaar brengen.

Naast schade aan de dakpannen van uw pannendak, kunnen deze dakpannen tijdens een storm van het dak waaien. Mochten de dakpannen nog heel zijn, dan kunt u deze vaak zelf terugleggen. Vindt u dit eng, of is de dakpan kapot? Schakel in dat geval onze hulp in, om de weggewaaide dakpannen voor u te vervangen.

Mos groei

Mogelijk heeft u poreuze dakpannen op uw pannendak liggen. Zoals eerder beschreven werd, trekken vocht en algen makkelijk in de ze poreuze dakpannen. De kans op mos groei neemt hierdoor sterk toe! Bij mos groei ontstaat er een groene aanslag op uw dakpannen, die uw dak een vaak wat onverzorgde uitstraling geeft. Iets wat u vanzelfsprekend zo goed mogelijk wenst te voorkomen. Het verwijderen van mos groei is mogelijk, door de dakpannen individueel te reinigen.

U kunt er ook voor kiezen om de dakpannen met mos groei te vervangen. Nieuwe dakpannen zijn voorzien van een speciale coating. Deze coating voorkomt dat er vocht en algen in de dakpannen kunnen trekken. De kans op mos groei wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Ook na het reinigen van dakpannen, zou u deze van een coating kunnen laten voorzien. Dit is echter aanzienlijk arbeidsintensiever, dan het leggen van geheel nieuwe dakpannen op uw pannendak.

Pannendaken vervangen

Een pannendak heeft een levensduur van ergens tussen de 30 en 50 jaar. U doet er natuurlijk het liefst alles aan om deze niet te hoeven vervangen, maar een pannendak krijgt door de jaren heen veel te verduren. Dakpannen kunnen sneuvelen na een zware storm of zijn oud en worden poreus. Ook kan er mos groeien op de dakpannen. Met een nieuw pannendak maakt u uw woning voor de komende jaren opnieuw volledig water- en windbestendig.