Platte daken

Herkent u deze problemen?

Lekkage

Hoge energie kosten

Blaas- en kreukel vorming
Craquelé

Verstopte afvoer

Gescheurd loodwerk

Openstaande naden

Niet waterafstotend

Lekkage

Lekkages onder platte daken kunnen voor een ernstige waterschade aan uw woning zorgen. Zo kan het vocht in het houtwerk onder uw dakbedekking trekken en hiermee houtrot veroorzaken. Het kost vaak ontzettend veel tijd en moeite om een dergelijke waterschade te kunnen herstellen. Reden genoeg om een lekkage al in een vroeg stadium aan te laten pakken! Wij helpen u hier graag bij. Met speciale hulpmiddelen sporen we de bron van de lekkage aan uw platte dak op. Nadat de bron achterhaald is, beginnen we direct met het uitvoeren van een passende reparatie. De kans op een verergering van de waterschade wordt zo minimaal.

U kunt de kans op lekkages verkleinen door regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan platte daken. Hierbij controleert onze dakdekker uw platte dak op de aanwezigheid van slijtplekken of beginnende beschadigingen. Door tijdig in te grijpen zal een lekkage uitblijven.

Hoge energiekosten

Voorkom hoge energiekosten in uw woning, door de isolatiewaarde hiervan te verbeteren. Een verbeterde isolatiewaarde bereikt u door een extra laag isolatiemateriaal onder uw dakbedekking aan te brengen. Ook kunt u overwegen om uw platte dak van een groene dakbedekking te voorzien. Hierbij wordt uw dak beplant met verschillende grassen en mossen. In de winter houden deze planten de warmte binnen uw woning vast. Tijdens de warme zomermaanden zorgen de grassen en mossen er juist voor, dat een woning lekker koel blijft. Een groene dakbedekking heeft relatief weinig onderhoud nodig.

Het voorkomen van hoge energiekosten met een extra isolatielaag onder de dakbedekking begint voor ons met een persoonlijk advies. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden die u tegenwoordig heeft op dit gebied. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en zorgen we er samen voor dat uw energierekening lager uitvalt.

Blaas- en kreukelvorming

Blaas- en kreukelvorming is een veel voorkomend probleem op platte daken. Met name onder EPDM en een bitumen dakbedekking op platte daken kunnen kreukels en bobbels ontstaan. Het is belangrijk om de oorzaak hiervan te laten achterhalen, om een ernstige schade aan het houtwerk onder uw dakbedekking te voorkomen. Mogelijk zijn de bobbels ontstaan als gevolg van vocht, wat zich onder de dakbedekking opgehoopt heeft. Onze dakdekkers helpen u graag bij het achterhalen van de bron van blaas- en kreukelvorming.

Met verschillende hulpmiddelen zoeken we naar de oorzaak van het probleem rond uw platte dak. Op basis van onze bevindingen zullen we u direct een voorstel doen, om de schade te herstellen. Door de blaas- en kreukelvorming op uw platte dak te herstellen, is de kans op een verergering van de schade aan het houtwerk onder de dakbedekking zeer klein.

Craquelé

Onder craquelé verstaan we het ontstaan van kleine scheurtjes in de dakbedekking op platte daken. Dergelijke scheurtjes kunnen bijvoorbeeld in een EPDM-, bitumen en zinken dakbedekking ontstaan. Vaak zijn deze scheurtjes het gevolg van ouderdom, slecht onderhoud of uitdroging. Het is belangrijk om bij craquelé tijdig in te grijpen, om een verergering van de schade tegen te gaan. Denk hierbij ook aan het risico op lekkages onder de dakbedekking. Via deze scheurtjes kan er immers vocht bij uw dak naar binnen sijpelen, als dit op uw dakbedekking blijft staan.

Onze dakdekkers beschikken over verschillende hulpmiddelen, waarmee wij craquelé kunnen herstellen. Op deze manier helpen we u lekkages en andere schade tegen te gaan. Het is afhankelijk van de ernst van de schade aan uw dakbedekking, of we de scheurtjes bijvoorbeeld dicht kunnen branden. Mocht dit niet mogelijk blijken te zijn, dan kunnen we de dakbedekking (gedeeltelijk) voor u vervangen.

Verstopte afvoer

De kans op een verstopte afvoer is relatief groot bij platte daken. In de herfst waaien en bladeren en kleine takjes op het dak, die via het hemelwater richting de afvoer stromen. Eenmaal in de afvoer blijven de bladeren aan de afvoerwand kleven, of komen de takjes vast te zitten. Dit betekent dat het begin van een verstopping gevormd is. Wanneer het water op het platte dak blijft staan, als gevolg van zo’n verstopping, kan dit tot diverse problemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan vocht wat via de naden van uw dakbedekking naar binnen sijpelt bij uw woning.

Onze dakdekkers kunnen de verstopping in de afvoer voor u oplossen. Daarbij kunnen we u adviseren over mogelijkheden om nieuwe verstoppingen tegen te gaan. Maak u bijvoorbeeld al gebruik van een bladvanger? Een bladvanger helpt u te voorkomen dat bladeren in de afvoer stromen.

Gescheurd loodwerk

Rond de randen van een plat dak wordt vaak gebruik gemaakt van loodwerk. Op deze manier wordt bijvoorbeeld voorkomen dat hemelwater in een muur kan trekken. Ook bevordert dit de afvoer van het water, wanneer het naar de regenpijpen moet worden gevoerd. Door de jaren heen kan het loodwerk beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan takken die tegen het loodwerk slaan bij een storm, vocht wat voor erosie rond het loodwerk zorgt, enzovoorts. Gescheurd loodwerk moet zo snel mogelijk worden vervangen om diverse vormen van schade tegen te kunnen gaan.

Voor het herstellen van gescheurd loodwerk kunt u op de hulp van onze dakdekkers rekenen. Wij inventariseren de schade aan het loodwerk en zorgen direct voor een passende reparatie. Soms is het mogelijk om het loodwerk gedeeltelijk te vervangen. In andere gevallen wordt aangeraden om voor geheel nieuw loodwerk te kiezen.

Openstaande naden

Op platte daken wordt vaak gebruik gemaakt van EPDM, een bitumen dakbedekking of een dakbedekking met zink. Het is van de vorm en het gebruik van het platte dak afhankelijk, welk type dakbedekking het meest geschikt is. Op EPDM kunt u bijvoorbeeld lopen, terwijl dit bij bitumen wordt afgeraden. Bij ieder van deze dakbedekking soorten loopt u het risico te maken te krijgen met openstaande naden. Dit betekent dat de dakbedekking niet goed aan elkaar gebrand is, of dat de hechting door de jaren heen los is komen te zitten. Bij openstaande naden op platte daken is het belangrijk om tijdig voor een oplossing te zorgen.

Via de openstaande naden van een plat dak kan er vocht bij uw woning naar binnen sijpelen. Om dit tegen te gaan, bieden onze dakdekkers u een passende oplossing. Wij zorgen voor het herstel van de openstaande naden door deze opnieuw dicht te branden. Ook kan een deel van de dakbedekking vervangen worden.

Niet water aflopend

De bedekking van platte daken bestaat uit verschillende componenten. Het dakoppervlak zelf wordt vaak voorzien van EPDM, bitumen of zink. Deze dakbedekking soorten hebben normaliter een water aflopende werking, wat voorkomt dat het hemelwater bij uw woning naar binnen kan trekken via de dakbedekking. Naast deze dakbedekking worden de randen van een plat dak vaak van zink/aluminium voorzien. Het zink/aluminium zorgt voor een nette afwerking en gaat het daarbij tegen, dat er vocht in de muren van uw woning trekt. Doorslaand vocht is een veel voorkomend probleem rond muren.

Het kan echter voorkomen, dat de dakbedekking niet water aflopend blijkt te zijn. Als gevolg hiervan trekt er vocht via het platte dak uw woning in, met alle risico’s van dien. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Het voorkomt een verergering van de waterschade aan uw woning. Onze dakdekkers helpen u hier graag bij door de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en voor een passende oplossing te zorgen.